MEOgraphy.nl | Kousendame in de Kousenfabriek

Kousendame in de Kousenfabriek

March 15, 2016

Kousenfabriek "du Parc" te Aalst

Een leegstaande Kousenfabriek in Aalst. Een bijzonder groot gebouw met veel leuke mogelijkheden om te fotograferen! Ik maakte, samen met Model ClassyNathalie een aantal mooie foto's. 

Klik hier voor de volledige galerij foto's!

Een stukje geschiedenis.....

In 1922 werd deze kousenfabriek gebouwd, in eerste instantie voor het produceren van dameskousen. In 1953 werd de fabriek uitgebouwd tot 5 hectare en werd de merknaam "Du Parc" opgericht. Door de komst van grote discountwinkels besloot men ook de goedkope variant "Minouche" op te richten, wat goed bleek te scoren op de markt. Eind jaren 60, begin jaren 70 kwam het verval in de breigoedindustrie; de mode veranderde. Om nieuwe wegen te zoeken besloot men zich te richten op sportkousen, maar na het terugtrekken van Bjorn Borg was deze productie ook verleden tijd.

Tot 1998 bleef een groot deel van de productie in Aalst. In 1998 stopte dit. Het grootste deel van het budget en het machinepark verhuisde naar Oost-Europa. Het gebouw in de Erembodegemstraat werd nog enkel gebruikt als logistiek centrum. Er werkte nog alleen commercieel personeel. Tot dan werkten er nog 146 personeelsleden. Een 135 daarvan verloren toen hun job. De investerings- en herstructureringskosten liepen echter hoger op dan ingeschat, waardoor het bedrijf in financiële problemen kwam. Eind 2000 kon het de achterstallige betalingen niet meer aflossen. Op 1 maart 2001 werd het bedrijf failliet verklaard. De familie Bosteels had tot op het einde de leiding in handen gehouden.

De merknaam "du Parc" werd in 2001 overgenomen door het Nederlandse bedrijf Nedac Sorbo. Het kousenmerk leeft verder als duParc en werd ondergebracht bij Sorbo Fashion. De kousen worden vooral in Nederland en België verkocht. De buitenlandse afdelingen werden eveneens verkocht en bestaan nog steeds. In de fabriek werden nieuwe Cottonmachines geplaatst en rondbreimachines, wat toeliet om kousen zonder naad te maken. In 1933 werden er jaarlijks 3,5 miljoen paar dameskousen gemaakt. In 1939 had het bedrijf een honderdtal machines in dienst en ongeveer 900 personeelsleden. Dat jaar werd ook voor het eerst met nylon gewerkt.

 


Archive
January February March April May June July August September October November (3) December (3)
January February March April May June (1) July August September October November December
January February March April May (2) June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December