MEOgraphy.nl | Lady Trucker Linda

Lady Trucker Linda

October 15, 2016  •  Leave a Comment

“Als je nergens tegenaan leunt, kan niets of niemand je laten vallen.”

Linda Langeslag (31jr) uit Waddinxveen werkt al sinds haar 15e jaar, eerst in de sushi keuken, maar al snel maakte ze deoverstap naar de transportwereld. Haar ouders hebben een agrarisch bedrijf, het zelfstandig werken zit in haar bloed. Sinds 6 jaaris ze dan ook zelfstandige in de transportwereld en vervoert bloemen, versproducten en soms stukgoed, zoals papieren rollen. (MirjamOfferinga)

“Een van mijn leukste ervaringen was wel het vervoeren van de paarden van de Olympische Spelers. Ik heb zelf ook paarden en vind het een eer om deze paarden van de Spelers te vervoeren!”

Linda rijdt zowel nationaal als internationale ritten. Het werken als vrouwelijke chauffeur ervaart ze als een vorm van vrijheid. “Vooral ook de kick dat alles op tijd lukt. Op tijd alles ingeladen, op tijd bij de klant, op tijd de boot halen. Alles binnen de planning, dat geeft mij voldoening.”

Onderweg maakt ze heel wat mee. “Het gebeurde dat ik bij een tolweg in Duitsland aankwam, daar mijn route wilde vinden en dus even stil stond om te zoeken in het kaartenboek. Er kwam toen een man aan, die begon mijn vrachtwagen te bekogelen met bakstenen. Ik klom uit de vrachtwagen en vervolgens werd hij agressief naar mij toe, trok aan mijn armen. Toen ik de vrachtwagen weer inklom, trok hij aan m’n benen en aan m’n haar. Ik ben uiteindelijk veilig in de vrachtwagen gekomen, heb alles gefilmd en de politie gebeld, aangifte gedaan. Er is helaas niks mee gedaan.”

Helaas is dit een terugkerend verhaal. Er gebeurt veel met vrouwelijke chauffeurs onderweg. Linda: “Vaak overnacht ik op de boot, dan heb ik een eigen hut. Soms sta ik bij een klant achter een gesloten hek. Als ik echt op een parkeerplaats moet overnachten, dan zorg ik dat ik een parkeerplaats eerder al heb gedoucht, tanden gepoetst etc. Ik rij dan door naar de volgende parkeerplaats en ga daar rusten. Als het echt niet anders kan, doe ik een capuchon over mijn hoofd en bedek mijn haar, zodat ze niet zien wie je bent, om te voorkomen dat er iets gebeurt.”

Onderweg luistert ze veel naar de radio of naar muziek op de USB stick. Tijdens lange stukken rijden (“het is maar 4,5 uur achter elkaar”) denkt ze veel na over haar vrienden, het leven en de toekomst. “Soms is het lastig: vrienden bellen je voor een drankje en je staat net op het punt een nachtdienst in te gaan. Dan kom je jezelf wel ’s tegen.  Maar eenmaal weer aan het werk kom ik tijdens het rijden tot rust.

Veel politiecontroles of andere controles door de overheid heeft ze niet meegemaakt. “Ik heb al mijn vergunningen en certificaten en heb geen angst voor controles. Wel vind ik dat ze meer mogen controleren op Oost-Europese bedrijven. Deze chauffeurs rijden erg roekeloos.”

Linda zou dit beroep meteen weer opnieuw kiezen. “Ik hou wel van een beetje druk op de ketel, dat houdt je scherp!”

Tekst, concept & fotografie: Mirjam Offeringa – www.meography.nl

Gallery fotografie Linda: klik hier.

Model / geïnterviewde: Linda Langeslag

Alle modellen / geïnterviewden hebben schriftelijk toestemming gegeven tot publicatie van tekst en beeld.

 


Comments

No comments posted.
Loading...

Archive
January February March April May June July August September October November (3) December (3)
January February March April May June (1) July August September October November December
January February March April May (2) June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December